Eindejaarsbijeenkomst 2019 in de Rijswijkse schouwburg



18 december 2019

Op maandagavond 2 december kwamen maar liefst zeven regionale ondernemersverenigingen samen in de Rijswijkse schouwburg. Deze, inmiddels jaarlijkse afsluiting van een ondernemersjaar werd in samenwerking met Vereniging Beheer Forepark, Bedrijvenvereniging Interwateringen, MKB Leidschendam-Voorburg, Bedrijvenvereniging Zichtenburg-Kerketuinen-Dekkershoek, Bedrijvenvereniging BLF en Bedrijvenbelang Westvlietweg en Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk georganiseerd.

Terwijl de ruim 600 gasten binnen druppelden, speelde een driekoppige band de een na de andere kerstklassieker. Met een kop koffie of thee in de hand werd er druk bijgepraat over de ondernemers-inspanningen van het afgelopen jaar. Jong, oud werkelijk alle leeftijden waren vertegenwoordigd. Tegen de klok van 20.00 uur werd iedereen verzocht om de zaal van de schouwburg in te gaan voor het officiële gedeelte.


De startmovie (waarin beeldend wordt uitgelegd hoe de avond eruit gaat zien en door wie het mogelijk is gemaakt) wilde maar niet starten, gelukkig was daar de actrice en presentatrice Marit van Bohemen die het ongeziene filmpje snel deed vergeten. Marit van Bohemen bekend van reclames met oneliner zoals, ‘Ik moet mijn moeder nog uit bad halen!’ en ‘Geweldige genoten’ maar ook van haar glansrol Sonja Holleeder in de tv serie ” Judas”. Deze duizendpoot maakt liever geen keuzes in wat ze doet, vertelde ze. Acteren, presenteren, ze doet het allemaal even graag en dat was te zien. Marit was goed voorbereid en laveerde met gemak door het gastenpalet heen. Om te beginnen met de aftrap voor het officiële gedeelte door burgemeester Michel Bezuijen en BBR voorzitter Peter Hartevelt.


Burgemeester Bezuijen gaf aan de overstap van Ajax naar Ado niet zo moeilijk te vinden. Sinds zes jaar bestuurt hij Rijswijk en met succes. Het gaat goed in Rijswijk ook economisch vertelde de burgemeester trots. Alle lof gaf hij dan ook aan de zeven ondernemersverenigingen die daar uiteraard ook hun steentje aan bijdragen.


De BBR voorzitter Peter Hartevelt zette eerst Remco Zijlstra in het zonnetje. De organisatie van deze avond lag in zijn handen. Vervolgens vertelde Peter dat ondanks de veiligheidsinspectie die de RVD in de schouwburg had uitgevoerd, de klimaattop in Madrid roet in het eten had gegooid. Minister President Mark Rutte kon daardoor niet aanwezig zijn maar stuurde een waardige vervanger in de persoon van VVD Kamerlid Sophie Hermans.


Sophie Hermans is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Hiervoor was zij de persoonlijk assistent van minister-president Mark Rutte en minister Stef Blok. Saillant detail is dat haar zus haar rol als persoonlijk assistent van de minister- president in 2017 heeft opgevolgd. ‘Wij zijn, zeg maar, de Katja en Bridget van het Binnenhof’, grapte Sophie. Tel daarbij op dat de vader van beide dames Loek Hermans (oud minister) is, zo nu ben je politiek technisch weer helemaal bij.

Terug naar Sophie, zij beloofde op het BBR-event dat ze haar stinkende best zou doen om ervoor te zorgen dat Mark Rutte alsnog volgend jaar op dit podium staat. Verder vertelde ze met passie dat ze binnen de VVD verantwoordelijk is voor VWS Preventie, gezondheidsbevordering (leefstijl). ‘Leuk dat ik nu eens niet voor verpleegkundigen sta maar voor ondernemers’, aldus Sophie. ‘Wij, als politici, denken te makkelijk over ondernemers. Terwijl ze juist dé hoeksteen van de buurtsamenleving zijn. Zonder hen houdt geen voetbalvereniging zijn broek op. Het zijn de advertentieborden die de sport in een gemeente levend houden. Ze fungeren een beetje als de lijm tussen burgers en de gemeente.


Sophie maakt net als Armand van de Laar (Wethouder Rijswijk), Heleen Mijdam (Programmamanager Businesspark Haaglanden), Robert Medenblik (Ondernemer & Voorzitter ZKD) en Wim Kulik (Afdelingsmanager Economie Gemeente Den Haag) onderdeel uit van het panel die een drietal stellingen krijgt voorgelegd en daar kort over mogen brainstormen.

Het grootste struikelblok in de ondernemersdiscussie blijkt de mix wonen en werken te zijn op bedrijfsterreinen. Het ene bedrijf leent zich prima om een woning als buur te hebben maar bij een andere onderneming kan dat juist onverstandig zijn. Denk aan geur, geluid, veiligheid en bereikbaarheid. Het bedrijventerrein de Binckhorst is een goed voorbeeld van het gebruik maken van de ruimte die er is. Er gingen in het debat veel stemmen op om meer buiten de kaders te denken. Dus niet de druk te leggen om steeds meer woningen te bouwen maar eerst balans te creëren tussen wonen en werken.

Sophie Hermans predikte dat ondernemers zekerheid moeten krijgen en niet steeds besluiten en regels opgelegd krijgen van de gemeente. Het onderwerp duurzaamheid kwam ook nog even langs.  Daar is geen ontkomen meer aan maar hoe kan een lokale ondernemer dit aanpakken? Goed, er zijn subsidies maar niet voor iedereen. Een ondernemer kan niet zomaar even van pand wisselen waar er bijvoorbeeld al zonnepanelen aanwezig zijn. Het is noodzaak dat bij dit onderwerp ondernemers goed geïnformeerd en ondersteund worden om een verschil te kunnen maken.


Na deze enerverende discussie was het tijd voor wat ontspanning. Stand Up comedian Martijn Koning, die vorig jaar ook al acte de préséance had gegeven, pakte uit met een drie kwartier durende show. Als we hem spreken na zijn optreden geeft hij aan dat het altijd een beetje zoeken is waar het publiek op reageert. ‘Als er meer mannen zitten dan wordt mijn toon ook anders’, vertelt Martijn. ‘Hier zijn is een mooie gelegenheid om grappen uit te proberen voor mijn oudejaarsconference op 31 december 2019 op RTL4. Zo kan ik schrappen wat niet werkt en verfijnen waar wel om wordt gelachen’. En gelachen werd er deze avond.

Na de voorstelling kon het netwerken beginnen. Het Rijswijkse Dagblad liep rond om kopstukken zoals de burgemeester en BBR vicevoorzitter en notaris bij Caminada, Astrid van Steenderen, te vragen naar hun ervaringen van die avond.

(Bron: Rijswijks Dagblad)

Astrid vertelde dat zij het gespreksonderwerp over het mengen van wonen en werken op bedrijfsterreinen een zeer belangrijk punt vindt waar zorgvuldig over nagedacht moet worden. Wonen op bedrijfsterreinen zou moeten kunnen, maar dan wel onder duidelijke voorwaarden en in beperkte mate. Bedrijven zouden zich bijvoorbeeld niet aan hoeven te passen aan bewoners. Waar bedrijvigheid is, is er mogelijk overlast. In haar optiek zouden ondernemers die al jaren op een bedrijventerrein zitten zich dan ook niet aan moeten passen als er gekozen wordt om woningen een plek te geven binnen bedrijfsterreinen, zoals de Plaspoelpolder. 

Deze mening deelt ook BBR voorzitter Peter Hartevelt. Eventuele bewoners van een bedrijfsterrein zouden volgens Hartevelt te gast moeten zijn. Het mag niet zo zijn dat een bedrijf dat al jaren actief is, zich plots moet aanpassen omdat er woningen in een bedrijventerrein komen. Denk hierbij aan bedrijven die geluid veroorzaken, zoals vrachtwagens die vroeg in de ochtend vertrekken of koelinstallaties die brommen. Alles draait om haalbaarheid, betaalbaarheid, maar vooral ook realisme, aldus Hartevelt. Provinciale Staten lid voor de PVV en Rijswijkse gemeenteraadslid van Beter voor Rijswijk, Ed Braam, is ook deze mening toegedaan. Hij geeft aan dat de belangen verschillen en dat er zorgvuldig over het combineren van wonen en werken moet worden nagedacht. Blind overal woningen bouwen ziet hij als een risico als er geen balans is tussen wonen en werken.

Het was een geslaagd evenement. Fijn dat jullie er waren. Wij kijken uit naar de editie van 2020. Tot die tijd wensen wij jullie mooie feestdagen en een ondernemend 2020.

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Door: Chantal Deen, correspondent van de BBR